Keystone logo
© TESS
ESJ Lille : École Supérieure de Journalisme

ESJ Lille : École Supérieure de Journalisme

ESJ Lille : École Supérieure de Journalisme

Introduktion

Established in 1924, Lille Graduate School of Journalism (ESJ Lille) är en av de första professionella skolor journalistik utbildning i Europa. Hon är den äldsta av de 14 skolor som erkänts av yrket i Frankrike.

Fyren examen från skolan, de äldsta, giltiga två års skolgång för 60 studenter. Det första året är Polymedia (radio, TV, tidningar, byrå, webb) och den andra är specialiserade. Det senare kan göras genom att lära sig.

Det nås genom en selektiv konkurrens nivå tre. En särskild händelse organiseras för Internationella studenter. Tävlingen arrangeras i samarbete medLille Institute of Political Studies (Sciences Po Lille). Detta avtal tillåter eleverna att få i slutet av sin skolgång två diplom: den ESJ Lille (erkänt yrke) och den för lEP av Lille (värt Grade 2 Master i statsvetenskap).

Den ESJ Lille har utvecklats under åren, utöver sin historia grad, andra kurser:

  • Sedan september 2014 har Akademin ESJ Lille efter färjelinje. Du anger på skiva (150 platser) med en miniminivå av Bac. Denna "bakgrunds Journalistik ESJ Lille", unik i Frankrike, tillåter eleverna akademiker att följa en introduktionsutbildning för karriärer i pressen och tävling förberedelse skolor om 10 timmar per vecka. För eleverna i partneruniversitet i Lille kanaler 1,2,3 följa den här kursen kan validera en tredjedel av de krediter som behövs för att få sin licens år och den bästa starten i skoltävlingen.
  • Den regionala veckopress dö som en femton år studenter till regionala veckotidningar. Det är en professionell licens, det går konkurrens på två.
  • Journalist och vetenskapliga sektorn (diplom nivå M2) bildar ett år journalistik studenter som redan har en magisterexamen eller en Master en vetenskap och teknik. Det går konkurrensen på fyra.
  • Den internationella mästare dör i Media Management (Mi2M) (diplom nivå M2). Vi går in för abonnenter med en Master 1 är undervisning på distans, på en utbildningsplattform.
  • Prep lika möjligheter åtföljer ungdomar som valts på akademiska och sociala kriterier vid framställning av inträdesprov erkända journalistik skolor. Den ESJ Lille stöder alla utbildningskostnader som är undantagna elever från denna klass.
  • TV-preparatet ger kandidater till journalistskolor för att förbereda på bästa undervisningen sker på distans, på en utbildningsplattform. Det tas upp på registrering.

Skolan utvecklar också många internationella aktiviteter. Hon ingriper regelbundet i många länder i Europa, Afrika och Asien. Hon grundades 1994 på Theofrastos nätverk som samlar 20 franska centra journalistik utbildning.

Den ESJ Lille strävar efter att främja utbyte och reflektion bland journalister och forskare. Det publicerar därför i samarbete med Laval University (Quebec), Les Cahiers journalistik. Skolan vill också att utöva ett laboratorium funktion i tjänsten av yrket och media.

Skolledningen Föreningen består av femtio medlemmar (yrkesverksamma inom information, före detta elev, lokala myndigheter, företrädare för regionala högre utbildning, regionala företag, politiska, kulturella och ekonomiska). Styrelsen leds av Louis Dreyfus, VD för Le Monde. Regissören är Pierre Savary (journalist, tidigare student på ESJ Lille, 65th befordran).

Platser

  • Lille

    50, rue Gauthier-de-Châtillon 59046 Lille cedex France, 59046, Lille

Frågor