Naturligtvis utforska copyright: historia, kultur, industri

FutureLearn

Programbeskrivning

Läs den officiella beskrivningen

Naturligtvis utforska copyright: historia, kultur, industri

FutureLearn

Har du någonsin funderat på hur en kompositör eller en författare gör en levande? Eller hur de tjäna pengar för att leva sitt dagliga liv, precis som andra människor? Denna kurs kommer att undersöka processen för skaparna att bli proffs: hur en marknadsplats och en industri har vuxit tack vare uppfinningar som den 15: e århundradet tryckpress.

Du får veta att denna process började med idén att konstnärligt arbete tillhör skaparna och hur denna idé inspirerat en ny industri baserad på upphovsrätt. Du kommer också att undersöka olika aspekter av denna process - att titta på hur teknisk förbättring, kreativitet och de rättsliga dimensioner upphovsrätt är nära knutna till varandra.

Medeltiden till modern: förstå hur upphovsrätten har utvecklats

Under den första veckan, kommer du att begrunda begreppet modern författare ansluten med äganderätt till konstverk som de skapar. Vi tittar på hur detta sammanhang utvecklats genom tid och hur det cementerades i lag.

Undersöka hur kunskapsutbyte blev global

I den andra veckan, kommer vi att fokusera på 19th century. Vi kommer att undersöka den ökade internationella handeln och i sin tur ökningen av utbyte av kunskap och idéer om författare och deras rättigheter. Vi tittar på hur detta resulterade i en internationell konvention för skydd av upphovsrätten och de principer och motiveringar för detta nyskapade internationell rätt.

Läs om hur världskrigen påverkade krigsåren och masskommunikation

I den tredje veckan kommer vi att flytta till 20-talet för att möta de stora frågorna som skapats av världskrigen. Om det förra århundradet såg ett ökat samarbete för utbyte av kunskap och alla typer av intellektuella varor, krig visade motsatsen. Men samtidigt den industriella revolutionen hade infört mekanisk reproduktion och krigsansträngningar producerade ny teknik som masskommunikation. Detta resulterade i början av konsten som industrin - med nya fördrag och erkännandet av rättigheter till andra personer och företag, som artister, producenter och programföretag.

Undersök digitala liv och upphovsrätt

I den sista veckan, kommer vi att tala om de nya möjligheter och utmaningar som den digitala tekniken. Aldrig tidigare har upphovsrättsligt skyddade verk hade en sådan global räckvidd och aldrig tidigare har skaparna haft att göra med en sådan svår ekvation om värdet av deras verk. Vi kommer att undersöka hur upphovsrättsindustrin befinner sig i en verklighet där det finns en obalanserad andel av värde mellan skaparna av arbetet och innehavarna av den teknik som gör dessa verk tillgängliga globalt.

I slutet av kursen kommer du att:

 • Känna till begreppen upphovsrätt och upphovsrättigheter
 • Kunna analysera vidare hur upphovsrätt blev ett kraftfullt verktyg på marknaden för konstnärligt arbete.
 • Bygg din förståelse för den rättsliga ramen för skydd av kreativt arbete, att jämföra det med sunt förnuft idén om konstnärligt arbete som kollektiv nyttighet.
 • Föreslå metoder för att öka medvetenheten om det rättsliga skyddssystemet som ett viktigt verktyg för att bygga en rättvis handel marknad för skapare.

Vilka ämnen kommer du täcka?

 • Viktiga händelser i utvecklingen av begreppet författarskap och den rättsliga ramen för skyddet av intellektuellt arbete.
 • Effekterna av teknik för ekonomiska, politiska och sociala aspekterna av dessa viktiga händelser.
 • Effekterna av den tekniska utvecklingen och sociala förändringar på uppfattningen om vikten av intellektuellt arbete.
 • Harmoniseringsprocessen av de vägledande principerna för nationella lagstiftningar för att skydda upphovsmännen och konstnärligt arbete.
 • Bildandet av föreningar genom vilka skaparna kämpa för rättigheter och bygga en operativ struktur för att ta hand om dessa rättigheter.
 • Internationaliseringen av den rättsliga ramen och invigningen av det första multilaterala avtal för att skydda intellektuellt arbete.
 • Teknik, masskommunikation och konst som industrin.
 • Förändringar i de internationella fördrag att redogöra för den tekniska utvecklingen och dess inverkan på skapande verksamhet.
 • Utmaningar för skapande konstnärer och andra aktörer inom den kreativa industrin, liksom för den rättsliga ramen, internationella och inhemska, som lagts fram av den digitala tekniken och den nya marknaden till följd av det.

Vad kommer du att uppnå?

 • Känna till begreppen upphovsrätt och upphovsmännens rättigheter.
 • Förstå hur upphovsrätt blev ett kraftfullt verktyg på marknaden för konstnärliga verk.
 • Läs om den rättsliga ramen för skyddet av kreativa verk.
 • Öka medvetenheten om det rättsliga skyddssystemet som ett viktigt verktyg för att bygga en rättvis handel marknad för skapare.

Vem är kursen för?

Detta är en introduktionskurs öppen för alla med intresse för historia och upphovsrätt. Det kan också vara av intresse för någon i den kreativa och kulturella näringar.

Denna skola erbjuder program i:
 • Engelska
FutureLearn
Varaktighet & Pris
Denna kurs är Online
Start Date
Startdatum
Nov. 2019
Duration
Varaktighet
4 veckor
Deltid
Price
Pris
Gratis
Information
Deadline
Locations
Storbritannien - UK Online
Startdatum : Nov. 2019
Sista anmälningsdag Kontakt Skolan
Slutdatum Kontakt Skolan
Dates
Nov. 2019
Storbritannien - UK Online
Sista anmälningsdag Kontakt Skolan
Slutdatum Kontakt Skolan